Hoefzijde 3
3871 AN WIJK BIJ DUURSTEDE
Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?
Fine Taste Good Living
Het paasfeest geeft het begin van de lente aan en wordt altijd gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente (op z’n vroegst 22 maart). Pasen is een belangrijk Christelijk feest en heeft zijn oorsprong in het Joodse Pesach. In de loop van de tijd zijn er elementen aan het paasfeest toegevoegd, zoals het schilderen van eieren en de paashaas. Dit dateert al van 1682 toen er al een paashaas werd genoemd bij onze oosterburen in Duitsland. De gedachte is dan ook dat Duitse migranten de paashaas naar Nederland hebben gebracht. In de jaren ’60, 1961, wordt door S.J. van der Molen de paashaas als een nieuwe traditie gezien. Mede omdat konijnen en hazen een symbool voor vruchtbaarheid zijn, een teken van de lente en het ontstaan van nieuw leven in de natuur.
In de loop der jaren heeft de commerciële sector steeds meer gebruikt gemaakt van de paashaas in producten. Wat Sinterklaas is voor het sinterklaasfeest, is de paashaas voor Pasen. De meeste mensen vieren Pasen met het gezin. Thuis samen brunchen, eieren rapen en chocolaatjes eten. Daar worden we in ieder geval een beetje vrolijker van. Wij hebben speciaal voor de komende paasdagen een aantal ideeën en recepten bedacht, met chocolade, om samen met uw gezin thuis te maken. Vrolijk Pasen!
Ingrediënten:
• 1 dl slagroom
• 200 gr pure chocolade
• 1 tl (espresso)oploskoffie
• 1 el Café Marakesh Koffielikeur
• 1 el poedersuiker
• leuke ijsblokjesvorm
Zo maakt u ze:
Breng in een steelpan de slagroom aan de kook. Breek hierboven de chocolade in stukjes en laat dit al roerende smelten. Roer door dit mengsel de oploskoffie, Café Marakesh Koffielikeur en de poedersuiker. Wanneer het chocolademengsel iets is afgekoeld kunt u dit met een spuitzak in de ijsblokjes vormpjes spuiten. Daarna op een koele plaats laten opstijven.
Ingrediënten:
• 100 gr niet-geblancheerde amandelen
• 100 gr suiker
• 1 el water
• olie
• 150 gr melkchocolade
• 80 cl room
• 1 borrelglaasje Joseph Guy Cognac VS
• 300 gr chocolade
Zo maakt u ze:
Maak praline door in een pan met een dikke bodem de amandelen, het water en de suiker te verwarmen. Als de suiker is gesmolten en de amandelen barsten is de massa klaar om gestort te worden. Vet het aanrecht of een plaat in met olie, stort de notenmassa erop en laat dit afkoelen. Maal de massa goed fijn, als deze hard geworden is.
Verwarm 150 gr. chocolade en de room au bain-marie, tot de chocolade is gesmolten. Voeg hier de praline aan toe. Voeg voorzichtig de cognac aan het mengsel toe en laat even afkoelen en opstijven. Met een spuitzak kunt u er dan kleine bergjes van spuiten. Deze in de koelkast weer laten afkoelen en er dan bolletjes van draaien ter grootte van een knikker. Weer goed laten koelen.
Smelt de rest van de chocolade en laat het iets afkoelen (tot ongeveer 37 ˚C). Leg bakpapier op het aanrecht. Dompel de bolletjes snel in de gesmolten chocolade en draai ze om op het papier. Haal niet teveel bolletjes tegelijk uit de koelkast en verwarm zo nodig tussendoor de gesmolten chocolade.
Ingrediënten:
• 180 gr suiker
• 550 ml water
• 50 gr cacaopoeder
• snufje zout
• 160 gr pure chocolade
• 1 tl vanillesuiker
• 2 borrelglaasjes Baileys Strawberries & Cream
• ijsmachine
Zo maakt u het:
Breng in een grote pan 375 ml water, de suiker, het cacaopoeder en het snufje zout aan de kook en roer dit regelmatig goed door. Laat het 1 minuutje zacht koken. Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor tot het is gesmolten en voeg hier de vanillesuiker, de rest van het water en 2 borrelglaasjes Baileys aan toe. Zet dit minimaal 2 uur in de koelkast. Daarna kan het mengsel in de ijsmachine. Wanneer u deze niet hebt, dan moet het mengsel minimaal 4 uur in de vriezer, waarbij u het ieder half uur even goed moet doorroeren. Daarna in ijskoude schaaltjes serveren met eventueel een scheutje Baileys erover.
Ingrediënten:
• 500 gr vanille-ijs
• 2 el Licor 43 Orochata
• 375 gr witte chocolade
• 2 el olie
• ijsvormpjes
Zo maakt u het:
Klop het vanille-ijs, wanneer het een beetje zacht geworden is, met een mixer tot het luchtig is. Roer hier de Licor 43 Orochata doorheen. Schep dit in ijsvormpjes met een stokje erin en zet het minimaal 4 uur in de vriezer. Smelt de witte chocolade au bain-marie en roer hier de 2 eetlepels olie doorheen en laat even afkoelen. Haal de ijsjes uit de vormpjes en doop in de gesmolten chocolade. Leg deze op een met bakpapier beklede plaat en zet deze terug in de vriezer. Na ca. 10 minuten kunt u smikkelen!