Introductie over het wijnhuis:
Mooiplaas Wine Estate and Private Nature Reserve zoals het bedrijf voluit heet, is prachtig gelegen tussen de majestueuze, vruchtbare bergen en twee oceanen in het beroemde wijngebied Stellenbosch. Het totale Estate bestaat uit 250 hectare waarvan ongeveer 100 hectare aan wijngaarden en 60 hectare natuurreservaat. Het bedrijf is al jaren eigendom van de familie Roos.
Mede omdat het natuurreservaat vlak naast de wijngaarden ligt is milieuvriendelijke en duurzame wijnbouw essentieel. Er worden dan ook geen bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden gebruikt. Één van de belangrijkste kenmerken is het vele hoogteverschil op het terrein. Dit zorgt voor veel verschillende microklimaten binnen de 100 hectare aan wijngaarden. Dit biedt uiteraard veel mogelijkheden maar vraagt ook veel kennis van wijnmaker Louis Roos.
Een groot aantal traditionele methodes worden gebruikt tijdens het wijnmaakproces. Louis Roos is van mening dat wijnen authentiek moeten zijn en eer doen aan hun herkomst. Wijnen dienen elegant, in balans en gestructureerd te zijn. Kortom: plezier toevoegen aan het leven!
Herkomst:
De pinotagedruiven komen van bush vines, uit een wijngaard in de Bottelary Hills op 250 meter boven zeeniveau. De bodem bevat veel graniet, waardoor de druiven wel goed groeien aan de bush vines, maar niet té goed. Hierdoor krijg je mooie rijpe druiven met een hoge concentratie aan aroma's.
Vinificatie:
De druiven worden met de hand geplukt. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks en duurt 7 dagen, met zowel remontage (de gistende wijn wordt over de drijvende hoed van schilletjes gesproeid) als délestage (waarbij de wijn van onderen in een tweede tank wordt gepompt om later over de hoed gesproeid te worden die is achtergebleven in de eerste tank). De jonge wijn rijpt 12 maanden in 225 liter vaten van Frans eikenhouten. 10% rijpt in nieuwe vaten, de rest in vaten die voor de derde of vierde keer gebruikt wordt.
Houtrijping:
12 maanden in Frans eikenhouten vaten (10% nieuw)
aroma’s van pruimen, bramen en zoethout, wat typerend is voor deze Zuid-Afrikaanse klassieker
Smaak
de wijn is vol, maar zacht en sappig van smaak; er zit genoeg structuur en concentratie in de wijn om zich nog verder te kunnen ontwikkelen op fles, de komende jaren
Wijn-spijs
heerlijk in combinatie met gegrild vlees van de barbecue, gebraden kip of lamsvlees, varkensgebraad, pizza of pastagerechten
Deze website maakt gebruik van cookies om goed te functioneren. Als je wilt aanpassen welke cookies we mogen gebruiken, kan je jouw cookie-instellingen wijzigen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring.